Szép kertek születése - Kerttervezés útmutató 6. rész

2019.02.25

Ha végig követted útmutatónk eddigi részeit, akkor már majdnem van egy terved a kertedről.
Már csak néhány dolog maradt, ami persze simán keresztül tudja húzni az eddigi számításokat, ha nem voltunk elég körültekintőek.

De ne add fel!

Rajzold be a cserjéket!

Megint az a kérdés elsősorban, hogy hol fér el úgy, hogy ne legyen útban folyton. Ehhez mérlegelni kell, hogy mekkorára nő széltében is, nem csak magasságban. Úgy helyezd el őket, hogy ne nőjenek néhány éven belül egymásba vagy a járóutakra. Az ajánlott tő távolságok növényfajonként igen eltérőek , nincs rá kőbe vésett szabály. Ezt érdemes szakkönyvekből vagy netes növénygyűjteményekből kikeresni vagy igénybe venni szakember tudását egy szaktanácsadás formájában, ami rövidesen visszahozza az árát, mert megkíméled magad attól, hogy a kész kertből el kelljen távolítani növényeket és kicserélni másikra. Nincs dupla munka, nincs kétszeres ár a vásárlásnál.

Ha a bokrokat is elhelyezted, akkor jöhetnek az évelők. Persze sok olyan kert van, ahol nem szeretnének virágzókat. Ezt elfogadom, de meg nem értem. Nekik itt véget ért a növények keresgélése, lapozhatnak rögtön az útmutató következő részéhez.

Akik viszont szeretnének virágokat és/vagy zöldségeket is a kertbe, azok nézzék meg, hogy nagyságrendileg mekkora területek maradtak a célra. Ha túl nagy vagy túl kis arányban lennének a fás szárúak és az évelők, akkor tegyünk még be vagy szedjünk ki néhány cserjét!
Ha tudod, hogy mekkora és milyen alakú ágyásaid lesznek, akkor már csak meg kell tölteni azokat.

Egyszerűen hangzik? Nos, nem az.

Ismét pörögnek a táblázatok. Milyen színű, milyen magasra nő, melyik hónapban virágzik?

Hiszen a virágágynak nem az a funkciója, hogy évente egyszer jól nézzen ki, hanem, hogy az egész vegetációs időszakban dísze legyen a kertnek. Valaki a teljesen tarkát kedveli, de olyan megrendelőnk is akadt, akinek minden virágzót rózsaszínben kellett betervezünk. Mindkét véglet megoldható gondos tervezéssel.

Itt is figyelni kell a növények víz és fény igényére, hogy egy ágyásba, hasonló igényűek kerüljenek a hosszútávú túlélés reményében.

Ha úgy érezd, hogy ez már túl bonyolult vagy csak elakadtál, akkor kérd szakmai segítségünket akár helyszíni konzultáció vagy video szaktanácsadás formájában. Ha pedig inkább mégis szakemberrel terveztetnéd meg a kertet, akkor keress bennünket az info@bokretagarden.hu címen vagy a +36303844306-os számon.
Árajánlatunk minden esetben ingyenes!

Ezután már csak az öntözést, világítást és a dekorációs elemeket kell betervezni és már készen is leszünk.
Ezekről a sorozat következő részében olvashatsz.