Szép kertek születése - Kerttervezés útmutató 5. rész

2019.02.13

Ha követted az útmutató első négy részét, akkor már mindent tudsz a kerted jelenlegi állapotáról, méretéről és pontosan tudod, hogy melyik részt mire szeretnéd a hasznosítani.

Amikor kerttervező kertészmérnökként eddig a pontig eljutok a kedves megrendelőimmel, attól a ponttól kezdődik nálam az agybaj időszaka. Elkezdenek pörögni az agyamban a különböző növények, különböző méretei, térigénye, talajigénye, virágzási ideje, esetleges össze nem férhetősége, vízigények és fényigények, virág színek és virágzási idők ablakai futnak egyszerre az agyam operációs rendszerén. (És nem tudom olykor, hogy honnan jön a zene.)

Szóval ne ijedj meg, ha itt elakadsz. Én is, csak nekem van két évtized előnyöm és némi szakmai ismeretem ezt áthidalni.

Ha részfeladatokra bontod, akkor egyszerűbb lesz.

Kell-e árnyékot adó nagy fa valahova? Vagy ha másként közelítem meg, akkor a kedvencek listádon van-e nagyra növő, amit be szeretnél tenni valahova? Érdemes funkciót rendelni hozzá. Ilyen az árnyék adás, szomszéd épület eltakarása, függőágy tartó szerep, stb.

Mivel nem fog akárhova beférni ismerve a hazai telekméretek átlagát, ha ez megvan, akkor nagyot léptél előre. Vigyázz, amekkorára nő fent a lombkorona, ugyanakkora a gyökérzet a föld alatt! Ha túl közel teszed az épülethez később sok probléma okozója lesz.

Utána a szükséges sövények növényeit válaszd ki!

Milyen magas kell és milyen gyorsan? Tudom, erre mindig az a válasz, hogy gyorsan takarjon, de utána ne nőjjön az égig, mert nem akarod évente 2x nyírni. Nos, ezt maximum a zöldre festett téglafal tudja teljesíteni. Ha nem akarod kivárni a kívánt növekményt, akkor inkább tegyél be drágább, de nagyobbra nevelt darabokat. Itt súgom meg, hogy ha nincs széltében legalább 3 métered a magas sövénynek, akkor eszedbe ne jusson Leylandii ciprust választani. Tudok annál jobb megoldásokat, ha konzultációt kérsz, személyesen elmondom.

Ezután rajzold be a blokkos elemeket!

Mit értek ezalatt?

Fűszerkert, kis kerti tó, patak, csobogó. Ilyenkor kerülnek fel a rajzra az egyéb tereptárgyak is, mint például a kerti zuhanyzó, grillező, játszótér, felfújható medence, biciklitároló, stb.

Ezek elhelyezése és a nagy fák igényelnek némi tologatást.

Nincs meg két perc alatt. Jobb, ha majd alszol is rá egyet. Próbálj ki minden, eszement variációt, akár úgy is, hogy ezeket felülnézetben papírra méretarányosan megrajzolod, kivágod és indulhat a rendezgetés.

Különböző, akár ingyenes kerttervező programokkal is megteheted, de ha nincs ilyen jellegű szoftver kezelési gyakorlatod, akkor papíron könnyebb egymás mellé tenni a variációkat.

Hagyd meg a leginkább tetsző két vagy három változatot!

Mindegyikre rajzold fel a különböző kertrészeket összekötő gyalogutak ideális vonalát. Ezek nem feltétlenül szilárd burkolatú járdák, tehetsz lépőköveket is például. De amit használunk, oda el is kell jutnunk, ott ha nincs valamilyen kopásálló megoldás, akkor gyepünk nem marad hosszútávon.

Gondold át, hogy a fűnyíróval hogyan tudsz majd közlekedni. Két fűnyíró szélességnél keskenyebb gyepes részt elég körülményes fenntartani. (Igen, ha kell, mérd meg a fűnyírót!)

Ha úgy érezd, hogy ez már túl bonyolult vagy csak elakadtál, akkor kérd szakmai segítségünket akár helyszíni konzultáció vagy video szaktanácsadás formájában. Ha pedig átadnád a tervezés oroszlán részét egy szakembernek, akkor keress bennünket az info@bokretagarden.hu címen vagy a +36303844306-os számon.

Árajánlatunk minden esetben ingyenes!

Az útmutató többi részét letöltheted innen.