Szép kertek születése -       Kerttervezés útmutató 1. rész

2019.02.01

Elkészült a ház vagy új otthont vásároltál, ami igazán örömteli esemény, de ahogy szétnézel látod, hogy itt bizony a kerttel is tenni kell valamit. Nem vagy egyedül a problémával, ami most még jóval nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában.

Na, nem kell rögtön ásóért szaladni, elég hozzá egy füzet és egy ceruza.Azon kívül ennek a cikksorozatnak az összes része és mire a végére érünk, ígérem tudni fogod, hogy milyen kertre van szükséged.

Fogjunk is hozzá!

Rajzold le a területet nagyjából léptékhelyesen! Nem kell megijedni ettől, ha van egy térképmásolat kéznél arról remekül le tudod nézni, hogy milyen alakú a telek és hol, mekkora részt foglal el a ház.

Ha nem rendelkezel ilyesmivel, akkor a Google Maps műholdas nézetében szintén megteheted.

Rajzold rá, hogy hol vezetnek gyalogutak, hol van autóbeálló, melléképület, bármi, ami nem része a zöldfelületnek. Jelöld az összes közműnek a helyét (már ha tudod) és minden olyan aknát is, amit hozzáférhetőnek kell hagyni, hiszen nem túl örömteli szegény vízóra leolvasónak, ha a vízóra aknát egy terülő boróka szerető közelségében tudja megközelíteni. (És nekünk sem, ha valamilyen okból kifolyólag gyorsan meg kell szüntetni a ház vízellátását.)

Mindezt a kerttervezők centire pontosan felmérik és lerajzolják. Bonyolultabb terepviszonyok esetén geodéziai felmérést is igénybe vesznek, ami egy jóval összetettebb feladat, de a célnak ez a módszer most pont meg fog felelni.Vezesd fel rá az égtájak helyzetét is, ez a te és a növények fényigénye miatt fontos lesz!

Ha ezzel készen vagy, akkor jöhet a meglévő növények felmérése.

Ne ijedj meg, nem kérem, hogy minden fűszálat számolj meg. Nézz körül és ha látsz olyan növényt, ami nagyon tetszik, akkor azt vezesd fel a rajzodra. Persze nem biztos, hogy a jövőre nézve annak ott pont jó helye lesz, de az elején mérjük fel, mink is van?

Ezzel elérkeztünk egy nulla ponthoz. Ebből csinálj néhány másolatot, mert egészen biztos vagyok benne, hogy nem az első elképzelés lesz végül a befutó.

Ez volt eddig a legkönnyebb része.

Most jön az álmodozás.

Írj egy listát, hogy mi mindent szeretnél csinálni a kertedben?

Mire gondolok?

Mondok példákat:


 • kinti vendégfogadás (kb hány fő?)
 • grillezés
 • reggeli kávézás a napon
 • árnyékban olvasás délután
 • gyertyafényes koktélozás
 • gyerekeknek bunker építés és társasjátékozás
 • téli madáretetés
 • kandallóba való fa tárolása
 • kisállat ketrec nyári tárolása árnyékban
 • gyerekmedence felállítása
 • balkonládák és dézsás növények ültetése, gondozása

Mindent írj fel, amit valaha is szeretnél kint, de kerítésen belül csinálni. Kocsimosástól, a karácsonyfa tartóba befaragásán át a halpucolásig tényleg mindent, ami előfordulhat. Szánj erre időt! Ha ezt alaposan végig gondolod, akkor a kész kertedben szeretsz majd kint lenni.

A következő részben haladunk tovább. Tarts velem!

Ha elbizonytalanodtál, kérj személyes video konzultációt! Ha pedig szakemberre bíznád, akkor keress bennünket az info@bokretagarden.hu címen vagy a +36303844306-os számon. Árajánlatunk minden esetben ingyenes!

A fentiek nyomtatható változatát pedig letöltheted innen.