Sün Balázsnak süngarázs - Így csináld!

2020.10.12

Sokakat meglep, hogy az esténként a kertünkben csörtető, csámcsogó keleti sünök igazi alkalmazkodóművészek, olyannyira, hogy még a nagyvárosok parkjaiban is össze lehet velük futni nyári éjszakákon. Táplálékuk akad bőven, mivel nem válogatnak. Felfalnak rovarokat, csigákat, férgeket, gyümölcsöt, sőt kisebb rágcsálókat is. Az élőhelyük hollétét inkább az befolyásolja, hogy találnak-e megfelelő búvóhelyet a nyári tűző nap és a téli hidegek ellen. A téli álom idejére alkalmas rejtekhelyeket mi magunk is kialakíthatunk tüskéshátú barátainknak.

Amikor tartósan 8 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, a sünök szervezete minimális energiafelhasználásra áll át: testhőmérsékletük, szívverésük és légzésük lecsökken, bélrendszerük kiürül és ez elkövetkező öt-hat hónapban az ősszel felhalmozott zsírtartalékukból élnek, elvesztve ezzel testtömegük akár 30%-át is kikeletig.

Ha a kertben van olyan cserjékkel, évelőkkel sűrűn beültetett félárnyékos, árnyékos sarok, ami az emberi tevékenységektől egy kicsit nyugalmasabb, akkor már bízhatunk abban, hogy beköltöznek hozzánk. Ezekben a kertszegletekben nem csak a sünök érzik otthon magukat, hanem a táplálékul szolgáló fajok is jobban megélnek, ezzel folyamatos terített asztalt biztosítva a süniknek.

Napjainkban számos kertben állítanak a kerttulajdonosok komposztálókat, melyek remek menedéket jelentenek a békáknak, gyíkoknak és sünöknek. A sünök komposztálóba való beköltözését úgy segíthetjük leginkább, hogy előszöris a komposztládánk aljára sünméretű lyukat vágunk, biztosítva ezzel a ki- és bejárást. Majd a tároló aljára vastagabb ágakból labirintust rétegzünk, aztán kezdjük el tölteni a komposztnak szánt zöld hulladékkal és nyesedékkel. Ha pedig a komposztunk már megrokkan nyár végére, akkor kis lakókamrát kell alul kikaparnunk a kész komposztból. Ezt utána a frissen lehulló lombbal töltsük fel és máris várhatjuk süntanyánk lakóit.

Ha nincs komposztálónk, megteszi a kandallónkhoz használt tűzifa rakás is. A sünök valószínűleg azóta használják a fahasábok közti réseket búvóhelyül, mióta az ember fával fűt. Ám, ha nincs fatüzelésű kályhánk, akkor természetvédelmi farakások építésével is becsalogathatjuk őket a portánkra. A felhalmozott rönkök alapi részénél egyszerűen hagyjunk sün méretű hézagokat. Ezek a farakások a legkevésbé sem újkeletű találmányok sünlakás céljára, hiszen valaha a fa- és rőzserakások, szénaboglyák, szalmakupacok szerves részei voltak a kerteknek, udvaroknak, és ezáltal biztosítva is volt a sün kvártély. Napjainkban viszont már egyre kevesebb van belőlük.

Az egyre csökkenő kertméretek és a díszkertek elterjedése beszűkíti a sünök lakhatási lehetőségeit. Bármi ilyesmit építünk két dologra mindig figyeljünk!

Egyrészt kellően stabil legyen az építmény, mely a korhadással, komposztálódással sem omlik rá lakóira. Másrészt több rétegből álljon, hogy a levegő szigetelő tulajdonságát a legnagyobb téli hidegben maximálisan ki lehessen használni.

De ha a kertben is nagyon pedáns rendet szeretnénk, akkor tegyünk le ún. süngarázst. A kert egy bokros, árnyékos, takart részébe tegyünk egy alacsony, levehető tetejű, kutyaólra emlékeztető búvóhelyet. Érdemes rőzsét is halmozni rá, hogy álcázzuk egy kicsit , így biztosabb védelmet nyújt például a kutyák elől. Ha egy bokor alá tesszük, akkor rendetlen látványával sem zavaró és a sünök is biztonságosabbnak érzik majd.

A süngarázs nyaranta a tűző nap ellen is védi az állatokat, télen pedig tartós szállásul szolgál. A teljes komfortérzet eléréséhez töltsük fel száraz levelekkel, szalmával vagy szénával. Így a téli nagy hidegek idején is védelmet biztosít lakójának.

Kerti berendezéseket árusító üzletben, kertészeti lerakatban is beszerezhető süngarázs. Aki szívesen látja ezeket a tüskés látogatókat a kertjében, akár maga is elkészítheti. Ha legyőzzük a rendmániánkat, magas kerítésalapok nélkül hagyjuk bejutni őket a kertbe, nem szedjük össze az utolsó darabig a lehullott gyümölcsöket és nem permetezzük rovarölő vegyszerrel agyon a kertet, máris számíthatunk néhány tüskéshátú albérlőre.

Végül még egy jó tanács. Ne csak búvóhellyel kínáljuk őket, hanem biztosítsuk számukra a közlekedési lehetőséget is! Akár az alábbi módon.