Mire jó a műfű? 15+1 ötlet képekkel

2019.08.13

Egy ideje érlelődik bennem a gondolat, hogy a műfűről szóljak néhány keresetlen szót. Vagy inkább keresettet.

A műfüvet lehet szeretni, mert örökké zöld és problémamentes (ja, persze, csókolom az ökológiai lábnyomát annak, aki kitalálta) és lehet gyűlölni, mert műanyag. Mit tagadás, tényleg az.

Egyet nem lehet.

Nem lehet nem elismerni, hogy ma már olyan magas minőségű, UV, fagy- és tűzálló műfüveket gyártanak, melyeket tényleg csak a megszólalás különböztet meg az élő gyeptől, mert még tapintásra is teljesen olyan. Kivéve nyári nagy melegben, tűző napon, mert ott bizony gyors lépések mellett egyből szakértőjévé válunk a témának. Rettenetesen fel tud forrósodni és ez az egész kert mikroklímáján megérződik.

Kerttervezőként karbon lábnyom ide, soha le nem bomlás oda, dögöljek meg, de én szeretem.

Ha csak a környezetvédelmi szempontok szerint épülne minden, akkor hungarocellel sem szigetelnénk a büdös életben soha és vízzáró fólia sem volna. Ez messzire vezető téma, erről kertészmérnökként nem tisztem szólni. Maradjunk a műfűnél.

Szóval szerintem tök jó.

Na, nem gyep helyett.

Ha valaki nagy felületre a gondozásmentessége miatt műfüvet szeretne tenni, az tegyen inkább élő pázsitot és vegyen egy robot fűnyírót!

Én nem szeretnék egy ilyen "steril" zöld foltot a kertemben, mint mindent uraló fókuszpont.

Nem. Bocs.

De akkor miért szeretem?

Na, ez az!

Sok helyen nagyon jól jönne egy élő, zöld folt, de nem kivitelezhető vagy csak rengeteg idő ráfordításával, hogy életben tartsunk ezeken a helyeken élő vegetációt. Vegyük sorra!

1.

A legtriviálisabb, hogy mélyárnyékban.

Betont nem akarunk. Térkőből már annyi van, hogy hajjaj, de a mélyárnyékban a mohán kívül nem marad meg semmi. Ilyen helyre tökéletes.

2.

Vagy olyan árnyékos helyen, ahova igazából mohát kellene tenni, de a mikroklíma nem alkalmas hozzá. Ilyenek a modern házaknál fellelhető japán kertekre emlékeztető megoldások.

3.

Vagy a túl száraz helyeken.

Például sok a járdafelület, vagy nagy a kocsibeálló, ami elszív minden nedvességet a környékéről. Aki már valaha próbált meg füvet életben tartani gyephézagos rácskőben, az tudja, hogy milyen esélyekkel indul ez a küzdelem.

4.

De kerülhet a lépcsőkre is belőle, vagy bárhova, ahol szeretnénk megtörni a térburkolat keménységét.

Sőt, ha több anyagban gondolkodunk, akkor egészen izgalmas felületeket lehet létrehozni akár a teraszon is.

5.

Ha már terasz, miért ne lehetne a terasz burkolata is műfű? Nagyon klassz rajta mezítláb járni. (Oda ugye teszünk árnyékolást, így nem sül le a talpunkról a bőr.)

6.

De akár kültéri szőnyegként is használható.

7.

Vagy inverz formában a teraszbútorra kerül és a textil megy a padlóra. Aki amúgy nem szeret a fűben leülni, az ne próbálja, mert ezt sem fogja szeretni.

8.

Pedig néhány bútordarabon beltéren is nagyon dögös.

9.

Vagy szintén szőnyegként. Akár nagy felületeken is.

10.

Esetleg a falon. Tökéletes megoldás azoknak, akik szeretnének zöld falat, de azért nem választják a zuzmót, mert nem lehet pormentesen tartani. (Jegyzem meg valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a zuzmó színező anyaga penetránsan büdös.) A műfűvel borított falat egyszerűen le lehet porszívózni és mosni is. Ennyi.

11.

A gyerekszobában Jolly Joker. Imádnak a gyerekek fetrengeni rajta.

12.

Mondjuk ez kültéren is igaz.

Nem tudják kitaposni és eső után is hamar újra birtokba vehetik a kertnek ezen részét.

13.

Ha már taposás, természetesen a kis, kerti focipályákhoz is ideális.

Illetve nem tudom, hogy ismeritek-e ezt, de egy ilyennel hosszú órákig képesek játszani a felnőttek is, mert tök jó buli.

14.

Persze készülhetnek műfű segítségével kültéri installációk, amik szerintem egy kertnek megadják az egyedi, design jellegét. A parkosításhoz adnak egyfajta pluszt. Ezeket sokszor meg lehetne oldani élő növényekből is, de a gondozásuk olyan mértékű szakértelmet igényel, ami nem mindig áll folyamatosan rendelkezésre egy-egy kertben.

15.

A kültéri függőleges felületeken is megállja a helyét. De még mennyire!

+1.

Ha zölddel szeretnénk takarni valamit, de nagyobb növény ültetésére nincs hely, akkor is jó szolgálatot tehet. Mondjuk egy kukát vagy villanyórát eltakarni úgy, hogy mégis elérhető legyen.

Ez a burkolati anyag , mert lássuk be ez nem növény pótlék, hanem egy sokoldalú burkolati elem, rengeteg helyen felhasználható a kertben és a házban.

Sőt, megvalósíthatóak a legvadabb elképzelések is a segítségével.

Az én autómban szerintem egy idő után a pittypang is megélne benne.

Szóval lehet szeretni és nem szeretni a műfüvet.

De kár közömbösen legyintve elmenni mellette, mondván, hogy ez nem jó semmire.