Méhbarát kert, a jövőnk záloga

2019.03.18

15-20 km-t tesznek meg óránként és akár 50-100 növényt is meglátogatnak egy műszak alatt, mi az? Igen, a méhek.

Fél kiló méz előállításához 9000 kilométert repülnek és 2 millió virágról gyűjtik a nektárt. Nem akármilyen teljesítmény, igaz?

Azonban világszerte egyre égetőbb probléma a méhek tömeges pusztulása, melyet nem csupán életterük beszűkülése idéz elő, hanem a CCD (Colony Collapse Disorder, magyarul kaptárelhagyásos betegség), melynek kiváltó okai között szerepel a klímaváltozás és a vegyszerek káros hatásai, az állományok gazdasági célú kizsigerelése, a monokultúrás mezőgazdaságból fakadó egyoldalú táplálkozás.

Kínában már vannak olyan területek, ahol kézzel kényszerülnek a virágok beporzását elvégezni, hiszen a beporzást eddig szorgosan végző rovarok egyszerűen eltűntek. Nem is csoda, hiszen az emberiség megtesz ellenük mindent. A klímaváltozás miatt előforduló szélsőséges időjárást és a bizonyos mezőgazdasági vegyszereket ezek a rovarok egyáltalán nem tolerálják. Számos ilyen vegyszer nem csupán pusztítja, de rendellenességet is okoz. Olyan szaglási, tájékozódási és szaporodási problémákkal születnek az újabb méh generációk, ami biztos utat jelent a kaptárok elnéptelenedéséhez.

Ez ránk nézve is súlyos következményekkel jár, hiszen az élelmiszernövényeink 2/3-át is ezek a kis csíkos zümmögők porozzák be. Könnyen belátható, hogy mekkora bajba kerülnénk, ha eltűnnének.

Mit tehetsz ennek megelőzésére?

Gondoskodj róluk étellel, itallal és szállással.
Igen, bizony vannak jópáran, akik a kaptáron kívül éjszakáznak.

De vegyük sorra:

1. A tavaszi fásszárúak okozta virágdömping előtt és után is élelmet kell találniuk, ezért ültess sok évelő virágot!

Tavasszal: gyöngyikék, krókusz, és az alpesi hanga jelenthetik számukra a túlélést, valamint a húsos som, a mogyoró vagy a barka, amelyek már a gyümölcsfák előtt virágba borulnak.
Nyáron: a levendula, a mézontófűnek is hívott facélia, a mályvafélék, a búzavirág, a sziklakerti virágzók, az achillea és méhmágnesként működő fűszerkert kakukkfűvel, bazsalikommal, kamillával. A gyepet gazdagíthatjuk fehér herével olyan helyen, ahol nem járunk mezitláb.
Ősszel: a vajrúhájfélék népes családja.
Minél több virág, annál több lakoma!

2. Ne feledkezz meg az itatásról sem!

Egy kevés víz is életeket menthet meg a nyári rekkenő hőségben. Elég egy virágalátét is, de még jobb, ha egy árnyékos helyen, egy kőedényben biztosítunk a méhek és az énekes madarak számára friss vizet.

3. Adj nekik szállást!

Számos magányos méh és egyéb beporzó faj él körülöttünk, melyeknek szállásra van szükségük éjszakára és télre, akárcsak a szaporodáshoz. Nem igényel szaktudást ezek elkészítése. Ráadásul akár újrahasznosított anyagokból is építheted! A gyerekeknek biztosan jobbnál jobb ötleteik támadnak majd, ha megmutatod neki ezeket az 5 csillagos méh hoteleket.

Mellékhatásként előfordulhat, hogy a darazsak is látogatóid lesznek. Akkor ér az én felmenőimet szidni. De érdekes lesz látni, hogy nem csak egy méhfaj létezik és bizony más és más lakó fog beköltözni az árnyékos szállásra és más a naposra.

Fontos szabály: a kutya napi tevékenységének helyeitől távol kapjanak helyet a méh hotelek, gondolom nem kell mondanom miért.

A kerti fürdőmedence életveszélyes a méhek számára, így ha lehet, akkor használaton kívül takarjuk le azt.

Ha segítségre volna szükséged a megfelelő virágfajok kiválasztásában és a virágágyások megtervezésében, akkor a Bokréta Gardennél állunk rendelkezésedre szaktanácsadással és virágágyás tervek készítésével. Vedd fel velünk a kapcsolatot az info@bokretagarden.hu címen vagy telefonon a +36303844306-os telefonszámon.

Addig is igyunk egy finom, mézes teát!