Kerülj közel a tűzhöz! - Ötletek kerti tűzrakó helyekhez

2019.09.13

A tűz körül összegyűlés olyan ősi öröksége az emberi társadalomnak, olyan mélyen génjeinkbe ivódott, hogy valószínűleg nincs olyan ember a földön, akit ne töltene el jó érzéssel, amikor barátokkal, családdal az estét a lángok mellé ülve tölti.

Aki egy forró délutánon olvassa ezeket a sorokat, már a gondolattól is leveri a víz, de elég egy hűvös esti fuvallat, amikor eszébe fog jutni a lehetőség. Ebben biztos vagyok.

Tekintve, hogy az év és a nap jó részében nem lobog a tűz a tűzrakó helyen, ezért kialakítása során vegyük figyelembe azt is, hogy használaton kívül is illeszkedjen a kert látványképébe.

A legfontosabb mindenképpen a tűzbiztonság!

Akármilyen szép a tűzrakó hely, ha egy nagyobb szélfuvallat hatására a tűz terjedni képes belőle, akkor az egész nem éri meg, hangulat ide vagy oda!

Mindig olyan helyre kerüljön, ami elég stabil alapot képez és nincs néhány méteren belül semmi gyúlékony. Nem csak mellette, de fölé hajló faágak sem.

Ha a biztonsággal megvagyunk, akkor még gondolni kell egyéb praktikumokra.

Jól körbejárható legyen, hiszen mindenki egyformán szeretne részesülni a látványban és a sugárzó melegben. A helyhiány érdekes megoldásokra kényszeríthet bennünket, de minden megoldható egy kis kreativitással.

Ha egyben sütő és főző hely is a tűzrakónk, akkor praktikus, ha a szélére le tudunk pakolni legalább néhány tányért vagy sütéshez szükséges eszközt is.

Aki érez magában egy kis barkács tehetséget, bátran fogjon hozzá akár maga is a házi tűzrakó hely elkészítéséhez. Igazából egy nem túl magas, stabil falazat a lényege. Ha túl magasra és szűkre építjük, akkor előfordulhat, hogy a tűz nem kap elég oxigént és problémás lesz életben tartani. Ebben az esetben tervezzünk be a fal földfelszínhez közeli részébe legalább egy szelelő nyílást!

Igazán nem ördöngősség.

Mindenképpen számoljunk azzal is, hogy a tűzrakáshoz fára is szükség lesz. (Jó, tudom, nem okvetlenül. Vannak már más megoldások is. De valljuk be a tűz az úgy tűz. Még ha jár némi kellemetlen füsttel is a begyújtáskor.)

Azt a fát viszont szárazon tárolni is kell valahol, valahogy. Ha erre is kitalálunk olyan megoldást, ami nem csak praktikus, hanem szép is, akkor biztosan szeretni fogjuk kertünk ezen szegletét. Kerttervezés során erre is ki szoktam térni, mert nagyon kellemetlen, amikor kényszermegoldásokkal lehet csak csodát tenni, de az sosem olyan mint akikor a kezdeti kialakítással együtt születik meg a koncepció.

Jó példa erre, amikor az ülőke alsó részbe kerül betárolásra a tüzifa. Szép is, közel is van a tűzhöz. Szó szerint. Win-win!

A kerti terasz közepén úgy is elhelyezhető, hogy akkor is használható és mutatós rész legyen ez a kertben, amikor éppen nem gyújtunk tüzet benne.

Azt is megértem, ha valaki nem szeretne a tűzrakónak nagy helyet szánni és a terasz közepére sem akarja betenni, de élvezni akarja a tűz látványát valahol a közelben. Ehhez elég néhány nagyobb kő a terasz szélénél és máris a tájba illesztettük a tűzgyújtó helyet.

Minden igényre van megoldás.

Kár kihagyni a tűz elemet!

Biztosan tudok olyat tervezni, ami megfelel az elvárásaitoknak és éke lehet a kertnek.

Kedvcsinálónak álljon itt néhány ötlet.

Nektek melyik a kedvencetek?