Hunyorok a tavasz elegáns hírnökei

2021.03.05

Hunyor. Fura egy név.

De ha arra gondolunk, hogy ez a Dél-Európában honos növény családot gyógyító tulajdonsága mellett arról is nevezetes, hogy igen nagy tüsszögtető erővel bír, s hihetőleg nevét is onnan vette, hogy tüsszögtetéskor a szemeket hunyorogni kényszeríti. Más levezetés a hunytató, tehát  altató erejétől eredezteti. Valamint szláv eredetü zászpa neve is za-szpati (= elaludni) szóból ered.

A latin neve is izgalmas. A Helleborus tudományos név, amelyet talán a "veszélyes eleség" kifejezéssel lehetne körülírni, mérgező voltára utal. Fontos tudni, hogy minden hunyor mérgező, igaz csak kevesen szeretnék elfogyasztani ezeket a tél végi szépségeket.

Hazánkban mind három őshonos hunyor faj védett. A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum),  amely a Dunántúl tölgyes-bükkös erdeiben, az illatos hunyor (Helleborus odurus), amely a Mecsek környékén és a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), amely az Északi középhegység gyertyános- tölgyeseiben fordul elő.

Szerencsére számos vagy talán lassan már pontosabb, ha azt mondom, hogy számtalan nemesített fajtájával találkozhatunk a kertészeti lerakatokban, faiskolák kínálatában, sőt a virágboltokban is.

Közös bennük, hogy tél végén nyílnak, virágzásuk elhúzódó. Akár 8-10 hét is lehet!

Magasságuk 25-60 cm közt van, virágaik a pár centiméterestől a 10 cm átmérőig terjed.

A meszes talajokat részesíti előnyben.

Egyes hunyorok levele áttelel, de mindig olyan növénytársításba ültessük, ahol az év többi részében más dekoratív virágé lehet a főszerep.

A teljesség igénye nélkül néhány a népes családból:

Helleborus corsicus, korzikai hunyor

Örökzöld évelő. Tél végétől tavasz kezdetéig virágzik, színe halványzöld. Gyors növekedésű, 60-120 cm magas.

Helleborus foetidus, büdös hunyor

Télen és tavasz közepéig virágzik, bókoló virágai fakó zöldek, piros szegéllyel. Gyors növekedésű, 80 cm magas lesz. Teljesen télálló, Európában honos.

Helleborus hyemalis syn. Eranthis hyemalis, téltemető

Lombhullató, gumós évelő. Januártól márciusig virágzik, élénksárga, finom illatú, 10-15 cm magas virágaival. Magérlelés után visszahúzódik, elszórt magvai kikelnek. A magoncok csak 5 éves korukban kezdenek virágozni. Árnyékba való, de napon is megél. Európában honos.

Helleborus x hybridus, hibrid hunyor

Fajta szerint változóan lombhullató, vagy örökzöld. Gyors növekedésű, 30-60 cm magas lehet. Magról szaporítva nem tartja meg az anyanövény tulajdonságait, érdemes tőosztással szaporítani.

Fajtái:

H. 'Ballard's Black' - sötétvörös

H.'Citron' - sárga

H. 'Peggy Ballard' - sötét rózsaszínű

H. 'Pluto' - vörös-zöld

H. 'Yellow Button' - sárga