Gabion, a praktikus kőkalitka

2020.07.26

Kevés olyan megosztó kerti építmény van, ami olyan erősen szélsőséges véleményeket vált ki a kerttulajdonosok körében, mint a gabion.

Ha valaki esetleg nem hallott még róla, ez az a fém "kalitka", amit kisebb méretű kövekkel töltenek fel és használnak kerítésnek, támfalnak és számos más funkciót ellátó építmény alapanyagául. De honnan az ötlet?

Régóta tudjuk, hogy nincs új a nap alatt. A gabion sem mai találmány. Már a 16. században használták. Ugyan ekkor még katonai célokból emeltek belőle sáncokat. Kezdetben még fonott volt és macskakövekkel, földdel töltötték fel. Nevét is innen kapta. Az olasz 'gabbia' jelentése ugyanis 'ketrec'.

Aztán a 19. század végétől egyre elterjedtebb lett. Gátakat, támfalakat, lejtők erősítő támasztékát építették belőle. Mára viszont már dekorációs céllal is használja nem csak az építőipar, de a kerttervezés is felfedezte magának.

Ezek a keretek általában 2-8 mm átmérőjű horganyzott acél huzalból készülnek. A töltőanyag jellemzően kő, de készülhet üveg törmelékből is akár. A legnagyobb előnye, hogy amellett, hogy egy rendkívül teherbíró és masszív építmény, ugyanakkor könnyen szállítható és telepíthető. Könnyen idomul bármilyen domborzati formához. Olyannyira, hogy a földrengésnek is ellen áll, hiszen erős, de rugalmas szerkezet.

Jó nedvességáteresztő képességgel rendelkezik, ami a támfalaknál különösen előnyös, mert így azt nem nyomja hidrosztatikus terhelés. Nem szükséges külön drén rendszert kiépíteni hozzá. Töltőanyagként a vulkanikus kőzetek az üledékesektől eltérően nem vesznek fel vizet, ezért használatuk a vizenyősebb területeken inkább ajánlott.

Telepítéséhez még nagy méretben sem szükségesek nagy munkagépek, mégis tartós. Ezt a természetes kő és a horganyzott acél időtállóságának köszönhetjük. Gyakorlatilag évtizedekig változatlan marad. Mindezt úgy, hogy karbantartást sem igényel.

Most, hogy talán sikerül kedvet csinálnom hozzá, lássuk mire érdemes odafigyelni az építésekor.

Mindenképpen a rács térhálójánál nagyobb frakciójú követ vegyünk hozzá! Igazán akkor dekoratív, ha a rács lyukainál harmadával nagyobb méretű a választott kő. Az acél színe miatt érdemes szürkés árnyalatú töltőanyagot vásárolni. Így egységesebb és harmonikusabb lesz a színvilága. Személyes véleményem szerint bazalt a legideálisabb, de szép lehet gránittal vagy kvarcittal töltve is. De kombinálhatóak is különféle a kőzetek, érdekes mintázatot adva a gabionnak. Ma már használnak különféle műanyag granulátumot is töltőanyagként, mellyel az hulladékok újra hasznosítását segítik.

A funkcionális haszna mellett dekoratív, főleg, ha fa elemekkel és világítással kombináljuk.

A gabion egy olcsó, környezetbarát designelem. Telepítése nem igényel különleges eszközöket, csak két összetevő kell hozzá. Rács és kő. Használható lejtő erősítésre, virágágyás kialakítására, vízfalakhoz vagy akár tavakhoz. A gabionokból készült kültéri kandallók is eredetiek és különleges díszei lehetnek egy minimalista kertnek.

Ellenzői persze azt mondják, hogy nagyon csúf. Valóban vannak kertek, ahova nem illik. Vagy legalábbis jól meg kell választani, hogy milyen formában, méretben és anyaggal készüljön. Ebben segíthet egy jó kerttervező, mert az bizonyos, hogy a gabionnál nem működik az a módszer, hogy ugyanazt építem meg, amit másnál láttam. De nem is kell. Pont az a jó benne, hogy igényre, kertre, formára, méretre alakítható.

Legyenek nyitottak az újra! Akár még valami nagyszerű is kisülhet belőle.