Enni vagy nem enni? -haszonnövények a díszkertben

2021.05.03

Amikor a családi házakhoz kertet tervezünk szinte kivétel nélkül felmerül, hogy jó lenne egy kevés haszonnövény is. Vagy azért, mert gyerekkori emlékeket hív elő vagy azért, mert a kerttulajdonosok szeretnék átadni a tapasztalatot, ami egy saját kézzel leszedett paradicsom elfogyasztásával jár egy nyári délután a karéj vajas kenyér mellé.

Igen ám, de hát ott a szépen kigondolt díszkert, hol találunk helyet a zöldségeknek?

Ilyenkor jön a kérés, hogy dugjunk el valahol egy-két magaságyást, pedig a válasz egyszerű.

Bárhol.

Ha megnézzük ezeket a finomságokat ontó növényeket egy kicsit jobban, rá kell jöjjünk, hogy ugyanolyan mutatósak tudnak lenni, mint a szépségükért ültetett társaik. Egyszerűen a sok éves kertkialakítási hagyományaink miatt nem keverjük az ehetőt a dísszel. Ennek oka leginkább a vegyszeres növényvédelmem elterjedésében keresendő.

Pedig a paradicsom fényes, pirosló bogyói, az érés során változó színű paprikák, az illatos fűszernövények, de akár a levélzöldségek is kiegészítik az évelőágyások virágtengerét.

Ha emellett figyelembe vesszük az ökológiai gazdálkodásban már jól bevált társítási javaslatokat, akkor még a növényvédelemmel sem lesz sok tennivalónk.

Kimondottan szereti egymást társaságát:

  • Tagetes sp.(büdöske), a körömvirág és a paradicsom
  • Zsálya, menta és káposzta
  • Rózsa, a snidling és a fokhagyma
  • Levendula és a bab
  • Bazsalikom és a paprika

Nyugodtan tegyünk belőlük elszórtan az évelőágyásokba!

A gyümölcsfák is ragyogóan beilleszthetők a díszkertekbe. Kellemesen előnyére változtatják a mikroklímát, a madarak fészekrakó helyet nyernek. A tavaszi virágdömpingjük igen látványos, ahogy az árnyékadó képességük is. Az őszi lombszínükről nem is beszélve.

Sokszor halljuk, hogy: "nekem olyan kicsi a kertem, hogy oda biztosan nem fér be gyümölcsfa"!

Ez igazán nem lehet akadály. Az almatermésűek a legváltozatosabb kordon (un. spalier) formára nevelhetők, de azok számára, akik nem boldogulnak a metszőollóval, rendelkezésre állnak az oszlopos növekedésű fajták. Sőt már törpe növekedésű is létezik, akár színes lombozottal. Egy bordó levelű, törpe őszibarack a terasz mellett nyújt olyan látványt, mint bármelyik díszfa. De róla még egy tálnyi nyári finomság is leszedhető.

Ugye nem csak én érzem most az illatát és ízét?!

Bártan vegyítsük hát a dísznövényeket a haszonnövényekkel! A végeredmény a fontos. Egy változatos, minden évszakban díszítő egészséges növényállomány, ami nem csak szép, de akár hasznos is.

Teremtsük meg az utánunk jövő generációknak is a lehetőséget, hogy engedhessenek a hívogatóan piros, de még szörnyen savanyú ribiszkék csábításának, hogy aztán évtizedekkel később is érezzék az ízét rá gondolva. (Megint, ugye?!)

És itt van még a kettős felhasználású virágok területe is. Mire gondolok?

A levendula dísznövény? Mindenképpen. Kivéve, amikor a levendulaszörpöt iszogatjuk.

És a sarkantyúka? De finom is a friss salátán! Nálunk még a rózsák sincsenek biztonságban, mert a lányom a méhekkel verengve legeli. Igaz, megállapodtak. A méheké a nektár, az övé a szirom.

Ugye, nem is olyan egyértelmű a határ a dísz és a haszon funkció között.

Akinek pedig tényleg csak egy talpalattnyi terület jutott, akár egy balkonon, bátran ültessen zöldségeket és fűszereket. Garantálom, hogy ugyanolyan szépnek fogja látni mindenki, mint bármelyik virággal díszítő egynyári összeültetést.

Saját paradicsomot és bazsalikomot vacsorázni egy forró nyári estén....Nos, ezt bármikor becserélem az összes petúniára.