Amit a kerttervezésről mindig tudni akartál, de sohasem merted megkérdezni

2019.04.12

Az elmúlt napokban végeztem egy kis közvélemény kutatást arról, hogy mit is gondolnak az emberek, mennyibe kerül egy kerttervezés, ha azt egy hozzá értő szakember készíti?

Az eredmény nem lepett meg. 2/3-a a válaszadóknak úgy véli, hogy egy hosszú családi nyaralás ára, szükséges hozzá. Pedig nem. Legfeljebb annyi áldozatot kell meghozni miatta, hogy egy évvel később cseréljük le a telefonunkat vagy a laptopunkat egy újra.

Azt nem állítom, hogy filléres tétel, de biztosan megtérül az ára, ha nem kell a rossz növényválasztás vagy öntözőrendszer kialakítás miatt újra hozzányúlni az egyszer már elkészült kerthez., ami ennél jóval többe kerülhet végül.

Arra gondoltam, hogy ezzel a cikkel egy kicsit rávilágítok erre a szolgáltatásra, mert ahogy a költsége körül, úgy a tartalmával kapcsolatban is lehetnek fehér foltok.

Kezdjük azzal, hogy a kerttervezés egy folyamat. Nem úgy kell elképzelni, hogy ránéz a kertre a tervező és megálmodja, majd papírra veti az év kerttervét. Nagyon nem.

Persze, szükséges felmérni a területet, annak méreteit, a talaj adottságait, szakági kapcsolódási pontokat, napjárást, uralkodó szélviszonyokat, de a legfontosabb, hogy a tulajdonos életmódját, szokásait feltérképezzük. Elsősorban arra vagyunk ilyenkor kíváncsiak, hogy egyes területeket milyen funkcióval volna hasznos megtölteni? Például vendégeket szeretne-e fogadni? Szeret-e szabadtéren főzni? Van-e és mekkora gyerek? Melyik napszakban lesznek majd kint? Allergiás-e valaki a háziak közül valamilyen növényre? És még sok ezekhez hasonló kérdés

Ezután jönnek az ízlésbeli kérdések? Lombhullató vagy örökzöld? Teremjen vagy ne? Legyenek-e színes virágok? Milyen gyakran igényeljen gondozást? (A SOHA nem jó válasz. Az csak a zöld beton.)

Ha minden ilyen információnak birtokában vagyunk, akkor felmérjük a terület méreteit, a meglévő épületek, tereptárgyak, megtartani kívánt növények pontos helyével. Új építésű ház esetén jobb esetben az építész tervezőtől rendelkezésünkre tudják bocsátani a geodéziai felmérés után készült helyszínrajzot, így azt nekünk külön nem kell elkészíteni, ami a tulajdonosnak egy anyagi teherrel kevesebbet jelent.

Tehát tudjuk már, hogy milyen legyen, azt is, hogy mekkora helyre és pontosan hova kell betervezni.

Indulhat a buli!

Ilyenkor a tervező fejében elkezdenek ilyen képek futni. Mikor virágzik? Mi mivel egy időben? Mekkorára nő? Legyen ami tavasszal, nyáron, ősszel, sőt, télen is díszít! Mi bírja az északi oldal folyamatos árnyékát?

Hogyan árnyékoljam a gyerekek játszóhelyét úgy, hogy nem hulljon oda sok szemét? A kutya kedvét hogyan vegyem el az érzékeny növények kiásásától, ami nem megy a látvány rovására? A medence napon is legyen meg nem is.

Ebből a gigászi információhalmazból készül el 2 vázlatterv. Igyekszem mindig elég különbözőket csinálni, hogy jól modellezhető legyen velük a lehetőségek kontrasztja. Na, olyan még soha nem volt, hogy valaki rábökött volna, hogy ez tetszik! Ez legyen! Átbeszéljük ilyenkor, hogy melyik részelemek tetszenek, és mi az, ami nagyon nem? Ez alapján rajzolom meg a végleges vázlatot.

A vázlatterv megmutatja a főbb növénycsoportok, a kiegészítő elemek (kövek, padok, hintaágy, grillterasz, kerti tároló, stb.) helyét. Megnevezzük rajta a beültetendő növényeket, de nem jelöl pontos darabszámot, és méretet.

Több megrendelőnk itt megáll és nem kéri a terv részletesebb kidolgozását. Ők ez esetben többnyire saját maguk kivitelezik a terven szereplőket. Elég számukra annyi információ is, hogy ide kerül a páfrányos, oda pedig a tűzrakóhely. Hogy pontosan hány tő páfrány kell, és melyik fajta, azt majd eldöntik maguk. Tény, hogy ez a megoldás tulajdonosi szemszögből a legköltséghatékonyabb, hiszen akár 5 számjegyű összegből megvan. Viszont utána bizony van még vele tennivaló.

Amennyiben a vázlatterv teljes ültetési tervvé való kidolgozását kéri a megrendelőnk, akkor egy olyan rajzot kap, amin minden egyes beültetésre kerülő növény pontos helyét megadjuk. Listát kap azok fajtájáról, javasolt méretéről. Egy árazatlan költségvetési kiírást is készítünk, amin nem csak a növénynek, de a felhasználandó egyéb anyagok is szerepelnek. Így a kivitelezőket akár meg is versenyeztetheti.

A könnyebb elképzelhetőség kedvéért készülnek a látványtervek. Ezt a legtöbben kérik. Még azok is, akik egyébként kiütletési tervet nem, csak vázlatot rendelnek. Hiszen egy ilyenen látszik igazán, hogy milyen is lesz a kész kert, amikor oda belépünk. Én személy szerint a kézi rajzot jobban szeretem, de megértem, hogy szinte mindenkinek a helyszíni fotókba helyezett, fotorealisztikus ábrázolás a kedvence.

És persze a szoftveres 3D-s képek.

Az eddigiek költsége együttesen (tehát nem a vázlatterveken felül!) a kert méretétől és a feladat bonyolultságától függően 250-450 ezer forint. Egy jobb mobiltelefon vagy laptop ára.

Szükség lehet még egyéb szakági tervezésre is. Ilyen az öntözőrendszer vagy a kerti világítás megtervezése. Ezekre a kész kiültetési terv után kerül sor, bár ezek külön tervezését is vállaljuk egy már meglévő kert fejlesztése érdekében. De az már egy másik cikk témája.

A fentiekkel remélem sikerült rávilágítanom a kerttervezés misztikus világára és sokan átgondolják, hogy valójában nagyon is megéri erre pénzt áldozni. Hiszen ha elsőre a megfelelő helyre a megfelelő növények kerülnek, nem kell újakat venni, újra megcsinálni és még az ablakból kinézve is az a látvány tárul elénk, amit szívesen nézünk, akkor csak nyerhetünk vele.

A kütyüjeinket pedig majd jövőre cseréljük le!