30 fekete növény, ami a te kertedben is megél

2019.11.01

Ősszel a természet tarka ruhája természetes. Megszoktuk, hogy a levelek sárgára, narancsra, pirosra színeződnek.

Kevésbé megszokott, hogy nyáron a zöld felületeket a virágokon kívül más színfolt is megtöri

Ilyenek lehetnek a sárga-tarka levélzetű vagy a bordó dísznövények. Évelő virágok, valamint a különböző zöldségek.

Mindezek extrém esetben akár fekete színt is ölthetnek.


Na, jó, tökéletesen feketét nem tudnak, de az egészen mélybordó vagy lila teljesen megszokott.

Hogy mi teszi ezt lehetővé?

A növényekben több, különböző vegyületcsaládból származó színt adó molekula van jelen, egymással való kölcsönhatásuk, kapcsolatuk, egymáshoz viszonyított mennyiségük aránya és még számos más tényező is meghatározza a színezetüket, a látható fény tartományában bármilyen árnyalatot felvehetnek.

A növényi pigmenteket különböző csoportokba sorolhatjuk. Vannak az egyszerűbb karotinoid típusú vegyületek, ide tartozik például a paradicsom piros színét adó likopin, vagy a sárgarépának narancssárgás árnyalatot kölcsönző karotin. A második csoport a xantofilleké, amelyek oxigéntartalmú karotinoidok, és az őszi levelek sárgás színéért felelősek. A harmadik csoportba a porfirin vázas pigmentek tartoznak, ide tartozik a kékeszöld klorofill A és a sárgászöld klorofill B. Ezek teszik lehetővé a sárga-tarka színváltozatait a különféle dísznövényeknek. A legváltozatosabb színeket kölcsönző csoportot viszont az antociánok alkotják, ugyanis ezen vegyületek színe a narancsvörös árnyalattól egészen az ibolyakékig változhat.

Antociánok - néhány fajtól eltekintve - minden növényben megtalálhatóak, a növényi szervezet számos részében, gyökerekben, hajtásokban, virágokban, de még a vörös színű, őszi levelekben is.

Ez a vegyület alapvetően akkor kezd el termelődni a növények leveleiben, amikor a fotoszintézis leáll, és az addig a zöld színt biztosító klorofil helyett az antociánt kezdjük el látni. A növénynemesítéseknek köszönhetően viszont van néhány fajta, ami egész évben intenzíven termeli ezt az anyagot.

Így jöttek létre a fekete virágok, levelek, termések.

Mielőtt megmutatnám őket, el kell mondjam, hogy az antociánok a többi flavonoidhoz hasonlóan rendkívül erős antioxidánsok. Segítségével megelőzhető a sejtek korai öregedése, és megőrizhető az egészséges állapot. Az ipar szempontjából elsősorban természetes színezékként használatosak, E163 szám alatt. Az antociánokat extrakciós módszerek segítségével vonják ki a növényi szervezetből, ezt követően pedig gyógyszerek, élelmiszerek színezésére alkalmazzák őket. Előnyük, hogy az egészségre nem károsak, hátrányuk -ipari szempontból -, hogy a pH változásra nagyon érzékenyek.

Na, de elég a biokémiából, jöjjenek a fekete növények!