A mikulásvirág, ami idén juszt sem pusztul el!

2020.12.22

Volt egyszer egy szegény mexikói lány, akit Pepitának hívtak, és akinek nem volt ajándéka amit a születő Jézusnak adhatott volna egyik szenteste. Amikor Pepita szomorúan sétált a kápolnához, unokatestvére, Pedro megpróbálta felvidítani.
- Pepita,- szólt Pedro -biztos vagyok benne, hogy a legkisebb ajándék is, amelyet valaki teljes szívéből ad, boldoggá teszi Jézust.

Pepita nem tudta, mit adhatna, ezért kis maroknyi gyomot szedett össze az útszélről, és egy kis csokorrá kötötte őket. Zavarban volt, mert csak ezt a kis ajándékot adhatta. Amikor a kápolnán át az oltárig sétált, eszébe jutott, amit Pedro mondott. Kezdte jobban érezni magát, letérdelt, és a csokrot a betlehem aljára tette. Hirtelen a gyomcsokor élénkpiros virágokká vált és mindenki, aki látta, biztos volt benne, hogy csoda történt. Ettől a naptól kezdve az élénkpiros virágokat "Flores de Noche Buena" néven, avagy a "Szent éjszaka virágai" néven ismerték.

Ez a mikulásvirág legendája.

Valójában a mikulásvirág Közép-Amerikában őshonos, pontosabban Mexikó déli részén , a Taxco del Alarcon néven ismert területen, ahol télen virágzik. Az ókori aztékok "cuetlaxochitl"-nek hívták. Az aztékok sokféle felhasználási lehetősége miatt szerették, többek között a virágokat (pontosabban a színes felleveleket) lila festék készítésére a ruhákhoz és kozmetikumokhoz, a tejfehér nedvből pedig lázcsillapító gyógyszer készült.

A mikulásvirágot egy Joel Roberts Poinsett nevű férfi ismertette meg a világgal (ezért angol nyelvterületen a neve Poinsettia), aki 1825-ben az Egyesült Államok első mexikói nagykövete volt. Poinsettnek néhány üvegháza volt az ültetvényein Dél-Karolinában, és 1828-ban a Taxco környékén tett látogatása során nagyon megtetszettek neki ezek a cserjék. A növényből azonnal küldött Dél-Karolinába, ahol megkezdte a növények termesztését, és adott belőle a barátainak és a botanikus kerteknek.

Az első Philadelphia virágkiállításon Robert Buist, egy pennsylvaniai kertész látta a virágot, és valószínűleg ő volt az első ember, aki eladta a mikulásvirágokat botanikai vagy latin nevükön "Euphorbia pulcherrima" néven (ez azt jelenti, legszebb Euphorbia ). Először vágott virágként lett népszerű. Csak az 1900-as évek elején adták el őket cserepes növényként.

Ez a növény annyira népszerű az Egyesült Államokban, hogy december 12-e a nemzeti mikulásvirág napja.

De vegyük szemügyre kicsit alaposabban ezt a színpompás cserjét!

A virágok a vásárlás után általában körülbelül 2-6 hónapig tartanak. No persze ideális tartási körülmények között. Amit viszont tévesen virágnak hívunk, azok valójában a színes fellevelek az apró virágok alatt. Növény vásárlásakor érdemes megnézni, hogy a kis sárga virágok a tetején még nem nyíltak-e ki? Ha nem, akkor ebből adódóan hosszabb virágzási idővel számolhatunk. Ha már kinyíltak, akkor valószínűleg kevesebb ideig csodálhatjuk.

Miután az Euphorbia pulcherrima elvirágzott a levelek lehullanak. Minél melegebb és szárazabb szobában tartjuk annál gyorsabban. De ezzel nem ér véget ennek a csodálatos külsejű cserjének az élete, pláne, ha van időnk és türelmünk arra, hogy a következő karácsonykor újra virágoztassuk.

Ó igen, most szinte hallom a megkönnyebbül sóhajokat és persze a döbbenetet is.

Nem, nem halt meg a mikulásvirág, mert lehullottak a levelei!

Nem, nem gyilkolod meg az összeset évek óta. Illetve de, mert kidobod. Hihetetlen, ugye?

Lássuk akkor hogyan tovább, hogy újra növény kinézetű, ráadásul virágzó cserjénk legyen.

Előre szólok, nem lesz könnyű!

Vágd le az ágakat kb 10-15 cm-esekre!

Tedd hűvösre és ne öntözd! Nyugodtan kiszáradhat a talaj! A hőmérséklet viszont 15-18 °C közt legyen. (Társasházi lakásban sajnos máris vesztésre állunk.)

Maradjon így áprilisig.

Utána ültesd friss földbe és kezdd el öntözni! De ne legyen folyton nedves a földje, mert a pangó vizet nem viseli el. Tápoldatozni hetente érdemes.

Ősz elejére eléri azt a méretet, hogy érdemes megmetszeni. Hagyjunk 4-5 erős ágat, melyeken egyenként 2-3 levél van!

Októberben nekiláthatunk a virágoztatásnak, ami a nappalok rövidülésével magától is megindul, de sokat tehetünk az igazán intenzív színű fellevelekért.

Napi 14 órán át borítsuk be a mikulásvirágunkat egy kartondobozzal! Ezt 8 hétig mindennap ismételjük. A világos órákban viszont bőven érje természetes fény és a tápoldatozást se hagyjuk abba!

Amikor pedig eljön a december abba is hagyhatjuk a mesterséges fénycsökkentést, mert a virágrügyek bizony már ott lesznek a hajtásvégeken. Leállhatunk a tápoldatozással és ha minden jól ment, akkor gyönyörködhetünk az újra színes mikulásvirágunkban.

Gondozási igényei:

Hőmérséklet:

Az átlaghőmérséklet 18 - 22 ° C (de minimum 13 ° C) között jó a virágzási időszakban.

Fény:

Erősen megvilágított helyre tegyük az ablak közelében! Nyáron semmiképp ne kerüljön a tűző napra!

Locsolás:

Akkor kell alaposan öntözni, ha a talaj tapintásra száradni kezd. A pangó vizet nem viseli el, ezért a növény tálcájában se álljon a víz két öntözés közt, mert ez gyökérrothadást okozhat.

Talaj:

Ha megpróbálod elvirágzás után átültetni, akkor használj tőzeg-perlit-virágföld 1:1:2 keverékét!

Átültetés:

Ha kinőtte a cserepet (kereskedelmi forgalomba a nagyobb méretű mikulásvirágok is viszonylag kis konténerben kerülnek) egy pár cenitvel nagyobb cserépbe teheted tavasz végén.

Tápanyag:

Kiegyensúlyozott műtrágyát/tápoldatot kb. hetente egyszer kell használni az öntözés megkezdésétől novemberig.

Páratartalom:

A helyiség nedvességtartalmának enyhén párásnak kell lennie.

Szaporítás:

Nyár elején szárdugványokkal.