A kertépítés mostohagyereke avagy az elfeledett szép kukatároló

2019.07.27

Túlzás nélkül állíthatom, hogy kevés kert látványát jobban romboló dolog akad a szemetes edényeknél. Ugyanakkor nem úszható meg a használatuk. Ha úgy tetszik szükséges rossz.

De akkor mit lehet kezdeni ezekkel a csúfságokkal?

PARAVÁN

Ha betesszük egy paraván mögé, már sokat tettünk a kert esztétikai élményéért.

Ez készülhet bármilyen anyagból, de leginkább a fa vagy a fém használatos. Nem baj, ha nem zárt fal. Ha az anyag használatot a kerítés anyagához illesztjük, akkor nem hibázhatunk.

FAL

Ha nagyobb területet áll szándékunkban elkeríteni erre a célra (leggyakrabban társasházak kertjében találkozom ezzel), akkor akár el is falazhatjuk a kukákat.

A hagyományos megoldásokon túl szóba jöhet a manapság divatos gabion rendszer is erre a célra, amit szabadon variálhatunk a bele kerülő kövek váltogatásával.

SZEKRÉNY

Kis helyen is megoldható az esztétikus kuka tárolás, persze a szemetes edények méreteit mindig figyelembe kell venni.

Praktikus, ha nem csak erre a tároló funkcióra koncentrálunk, hiszen tárolóból sosem elég! Jól jöhet egyebekre is a kapuhoz közeli "szekrény".

Ha időjárás- és vízálló a kialakítása, akkor nagyon hasznos egy ilyen a kert stílusától teljesen függetlenül.

MAGASÁGYÁS/ZÖLDTETŐ

De miért is ne lehessen egyben a kert része is a kukatároló?

Előnye, hogy beleolvad az előkertbe, hátránya, hogy nem nyitható a teteje, így a kitakarítása némi hajlongással jár.

Ha kedvet kaptál legyártani, akkor ilyen helyigénnyel és méretekkel számolhatsz.

HIGH TECH

A XXI. században egyre gyakrabban használunk az életünk megkönnyítésre elektronikusan vezérelt, úgy nevezett okos megoldásokat. Egy ilyennel egyszerűen eltűnik a kuka a járdában és csak akkor bukkan elő, amikor szemetet akarunk bele dobni. Sőt, megfelelő programozással a szemétszállítás napján automatikusan a felszínre emeli az edényeket, hogy nem felejtsük el reggel, indulás előtt kitolni a kapun kívülre.

DEKORMATRICA

Jóval költségkímélőbb, ha nem építünk semmit, csupán az edényre kerül dekor matrica.

Ebből aztán bármilyet feltehetünk. Tájba simulót vagy éppen extravagánsat.

Mindegy melyiket választjuk, ha egyáltalán foglalkozunk a kérdéssel valamilyen formában, akkor biztosan jobb lesz, mintha csak a csupasz, műanyag valóságot kellene szemlélnünk jövet menet.

Vagy műfű mögé is rejthetjük.

Ezeken kívül még biztosan számos ötlet létezhet, ezért biztosan mindenki megtalálja a számára legelfogadhatóbb megoldást. A kukákat tehát el lehet tüntetni úgy szem elől, hogy a kert esztétikai értékén sem esik csorba, de erre már a kert megtervezésekor gondolni kell!

Nálatok hogy néz ki a kukatároló?

Küldjétek el Facebook oldalunkra!