Blog

Amikor a családi házakhoz kertet tervezünk szinte kivétel nélkül felmerül, hogy jó lenne egy kevés haszonnövény is. Vagy azért, mert gyerekkori emlékeket hív elő vagy azért, mert a kerttulajdonosok szeretnék átadni a tapasztalatot, ami egy saját kézzel leszedett paradicsom elfogyasztásával jár egy nyári délután a karéj vajas kenyér mellé.

De ha arra gondolunk, hogy ez a Dél-Európában honos növény családot gyógyító tulajdonsága mellett arról is nevezetes, hogy igen nagy tüsszögtető erővel bír, s hihetőleg nevét is onnan vette, hogy tüsszögtetéskor a szemeket hunyorogni kényszeríti. Más levezetés a hunytató, tehát altató erejétől eredezteti. Valamint szláv eredetü zászpa neve is...

Volt egyszer egy szegény mexikói lány, akit Pepitának hívtak, és akinek nem volt ajándéka amit a születő Jézusnak adhatott volna egyik szenteste. Amikor Pepita szomorúan sétált a kápolnához, unokatestvére, Pedro megpróbálta felvidítani.
- Pepita,- szólt Pedro -biztos vagyok benne, hogy a legkisebb ajándék is, amelyet valaki teljes szívéből ad,...

Sokakat meglep, hogy az esténként a kertünkben csörtető, csámcsogó keleti sünök igazi alkalmazkodóművészek, olyannyira, hogy még a nagyvárosok parkjaiban is össze lehet velük futni nyári éjszakákon. Táplálékuk akad bőven, mivel nem válogatnak. Felfalnak rovarokat, csigákat, férgeket, gyümölcsöt, sőt kisebb rágcsálókat is. Az élőhelyük hollétét...

Kevés olyan megosztó kerti építmény van, ami olyan erősen szélsőséges véleményeket vált ki a kerttulajdonosok körében, mint a gabion.

Ahogy a nevéből is kiderül ez a félig szikla, félig növény táj kompozíció a legtöbb kerttulajdonos bakancslistáján szerepel, amikor azt tervezgeti, hogy mi mindent fog megvalósítani azon a néhány száz négyzetméteren, ami neki jutott.

Szilveszter éjszakája közeledtével az amúgy egyáltalán nem babonás emberben is elkezd motoszkálni valami a szerencsével és az új évi anyagi javakkal kapcsolatban.

A tűz körül összegyűlés olyan ősi öröksége az emberi társadalomnak, olyan mélyen génjeinkbe ivódott, hogy valószínűleg nincs olyan ember a földön, akit ne töltene el jó érzéssel, amikor barátokkal, családdal az estét a lángok mellé ülve tölti.

Egyéb kert témájú cikkekért